Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi is a Horror

horror-011.jpg
horror

Sziasztok üdvözlök mindenkit. Ha megakarod tudni mi is a HORROR és mi a különbség horror és horror közt illetve a horrok különböző válfajait akarod megismerni akkor jó helyen jársz.

 

Először is jó tudni hogy a HORROR egy kitalált műfaj, tehát fikció, úgy is mondhatnánk hogy mesterségesen létrehozott műfaj. A horror viszonylag új keletű műfaj, ami először a 18. században kezdett megjelenni. Előfutára az angol gótikus regény, a német Schauer-roman és a francia roman noir volt.

Habár bizonyos formában a tizennyolcadik század előtt is létezett már a horror műfaja, modern alakjában és témáival akkortájt jelent csak meg. A HORRORNAK több válfaja is van , és a műfajt összemosták a scfi-vel is ami a legjobban sikerült úgymond házasítás, de van akció HORROR is, és thiller HORROR.

Szerintem az akció HORROR nem egy jól sikerült műfaj, és nem is szeretem. Létezik még a HORROR vígjáték is ami nem aratott nagy sikert és nem lett egy népszerű műfaj. A HORRORT legjobban a scifi és thiller filmekbe tudták beilleszteni. Erre remek példa az Alien sorozat ami egy remek scifi HORROR.

Mostanság nagyon elterjedt lett a thiller HORROR, ezekből is született rengetek jó film pld: a Kör, a Fűrész. A thiller sokszor összemosódik a horroral de van köztük különbség mégpedig az hogy a horror inkább a véres jelenetekre alapozz míg a thiller inkább a félelemkeltésre fektet hangsúlyt.

A Kör egy thiller amibe horrorisztikus jeleneteket raktak így még hatásosabb a film. A fűrész egy horror amibe pedig thiller elemeket illesztettek be, és így a véres jelenetek tűzdelt durva horror film még félelmetesebb lett. Vannak korszakalkotó filmek amelyek meghatározták a horror további fejlődését illetve alakulását.

Ilyen alkotások a Texasi láncfűrészes ami 1974-ben jelent meg , és az egyik legnagyobb klasszikussá nőtte ki magát, a filmnek több része is van és mindegyik hatalmas siker lett. A másik ilyen korszakalkotó a Péntek 13 ami 1980-ban jelent meg, és ennek is több része van.

1984-ben jelent meg a Rémálom az Elm utcában című film ami sokak szerint azóta is a világ legsikeresebb horrorja. Ennek is több része van és egy új műfajt teremtett. Szándékosan nem beszéltem még a legelső horror és thiller filmekről mert ezek mai szemmel nézve már inkább nevetségesek, de most ejtek pár szót ezekről is.

Biztosan remek szórakozást nyújtottak ezek a filmek az 50-es 60-as években, de ma már ezeket a filmeket nem tudom kritikus szemmel nézni mert az akkori teknika annyira gyenge volt még, hogy ezeket inkább nem jellemezném. Inkább mutatok pár képet és ti is láthatjátok milyenek is voltak a legelső horror filmek.

600full-gorgo-screenshot.jpg claw1.jpg ro-man-s-boss.jpg

 

Térjünk vissza a mába és nézzük ma hogyan is állunk a horroral. Rengetek horrort készítenek ma és az egyik legnépszerűbb műfaj, soha nem volt talán ennyi rajongója a horrornak mint napjainkban. Sokan próbálkoznak horror készítéssel de ez nem mindenkinek sikerül és ezért nagyon sok a rossz horror film is.


Egy új műfajt
látok létrejönni a horror kategórián belül, ezekről szeretnék most beszélni nektek. A 2000 -es évek után kezdtek megjelenni ezek a filmek, ezen filmek lényege hogy a film teljesen realisztikus és nagyon durva. Ezekben a filmekben nincsenek szörnyek sem földönkívüli lények sem boszorkányok sem démonok. Épp ezért olyan kegyetlenül realisztikusak ezek a filmek, és igen erős idegzet kell ahhoz hogy egy ilyen alkotást végignézzünk. Az első ilyen film amit láttam az a Magasfeszültség című film amely 2003 -ban jelent meg, és egy nagyon durva kegyetlen történésekkel tarkított film.

high_tension.jpg


Ugyancsak ebbe a műfajba tartozik a Mártírok című film ami egy nagyon durva és brutális alkotás.
martyrs2.jpg


A Gyilkos kilátások is ebbe a kategóriába tartozik.48063.jpg